En una motllura que envolta la mateixa pilastra al claustre del monestir de Santes Creus, hi ha, segons l'opinió de la majoria, l'autoretrat del mestre picapedrer que va construir gran part de la monumental obra.
En efecte, encapçalant la composició apareix el mestre, modelat, amb semblant serè i en curiosa contorsió horitzontal portant a les mans les eines de labor, el martell a la mà dreta i el cisell a la mà esquerra. Acoblat a ell, emergeix el cos d'un cànid de llarga cua i rostre molt eixerit.
Inexplicablement, aquesta figura s'ha associat a Renard Fonoll, picapedrer anglès que va impulsar els finestrals de grans dimensions i el gòtic florit al claustre. No obstant això, el claustre es va iniciar pel 1303 i ja, altres mestres, portaven molts anys treballant en la seva remodelació quan Renard va estar contractar (1332), per la qual cosa les obres ja havien d'estar força avançades i, fins i tot, potser aquests relleus llaurats.
La seducció d'aquesta incògnita, de qui eren ells, és el motiu pel qual he intentat recrear en pintura aquells traços que, pràcticament inconquistables, perduren als seus capitells com un homenatge a ells mateixos, orgullosos de la seva tècnica, de la seva instrucció i del seu saber secret.
Misteriós
simbolisme el que esgrimeixen els personatges centrals del circuit amb les seves
extremitats inferiors convertides en sibil·lines cues. Encarats i amb el tors
forçat, comparteixen i mostren un llibre obert a l'espectador. Cadascú té, a
l'altra mà, el seu propi distintiu: una esplèndida flor oberta l'artesà que
porta el bonet al cap, i, un diminut ca el company del mantell que recorda un
rat penat.
Una altra forta atracció d’aquesta obra esculpida, és la imatge de un home amb mirada altiva i serena que empara a la mà un ocell a punt d'emprendre el vol, reposa l'altra sobre un tors que l’agermana al cànid d'ulls vius i gest atent que té al costat.
Un eixerit bòvid al qual no li falta cap atribut, un individu de ganyota curiosa amb un vistós barret al cap i un grotesc ser alat que, desvergonyit, exhibeix la boca ben oberta, completen aquesta intrigant sèrie esculpida.
Lamentablement la seva maçoneria està molt afectada, i aquest "mal de pedra", no només s'ha emportat tota l'esplendor dels trets essencials que donaven vida a les figures, sinó també la possibilitat que puguem admirar la perfecció que, de ben segur, tenien.
He passat hores contemplant les fotografies que fa anys vam fer, amb una lent d'augment seguint els detalls i plecs que tímidament persisteixen, repetint una vegada i una altra els seus traços sobre un paper i anhelant captar la raó del seu simbolisme, que sembla desintegrar-se igual que la seva pedra.
No obstant, per el que es veu, la seva essència encara perviu.
A la boca del cànid de la primera imatge, es troba una exigua marca gairebé desapareguda de la qual, s'aconsegueix intuir la seva forma. Quin mestre artesà la va poder elaborar?
Varis d’ells van treballar en el projecte, per tant, és un senyal d'identitat que encara no es pot pas relacionar amb ningú concret.
Una altra marca similar es troba al morro del diminut cànid, emblema d'un dels personatges híbrids que subjecten el llibre obert. La coincidència del lloc escollit per ubicar-la no pot ser casualitat i això va ser el que em va impulsar a examinar la boca del darrer ca.
En aquest cas és més complicat, hi ha un important esvoranc al musell, sumat que tota la superfície de la pedra s'està desintegrant. Tot i així, a la tosca fotografia disponible i a la precisa zona on es troben les altres dues marques canines, es distingeixen unes ombres circulars unides per una ratlla. Son molt lleus, però potser massa definides per no tenir-les en compte.
Qui va poder ser aquest mestre que va determinar dipositar la seva signatura en un lloc tan curiós com al musell del cànid?
Segons l'Histoire et Tradition de Jules Boucher, a les antigues entitats gremials, depenent de l'ofici i la corporació, tenien apel·latius establerts per anomenar-se entre els companys. Els talladors de pedra s'identificaven com a "llops", els mestres eren "cans o gos" i els aspirants a mestre "renard o guineu" i viceversa. Segons la procedència de la confraria, el seu nom de company estava format per un sobrenom i la seva ciutat d'origen (Renard de Fonoll), Bonull (bon ull), (Mont florit) o pel nom i regió d'origen (Bernat de Pallars).
En la següent relació en veiem molts: llops, gossos, guineus; cànids en tot cas, treballant al cenobi de Santes Creus en dates anteriors i durant la remodelació de la seva galeria.
Bartomeu
de Girona. Mestre escultor 1291
Bertran
Riquer. Arquitecte real, lapìdari 1310
Pere
Prenafeta, possible projectista del claustre, lapicida 1311
Pere
Bonull. Mestre escultor 1311
Francesc
de Montflorit, imaginari. Mestre escultor
1312
Bernat
de Pallars, lapicida. Mestre d'obres el 1325
Renard
des Fonoll, lapicida. Mestre d'obres el
1332
Podria
aquesta motllura esculpita ser anterior a l'arribada del divulgat Renard i
descriure personatges o històries relacionades amb els anteriors i gairebé
oblidats mestres?
Potser... si seguim la signatura hi trobarem el
mestre!
març 2025
1 comentario:
El claustre de Santes Creus està actualment en restauració. Aquest fet no ha permès accedir a observar directament les firmes als musells dels cànids, ni apreciar cada personatge des d'altres angles, o apropar-se a altres detalls de les escultures del claustre. Desconeixem l'actual grau de descomposició de la pedra i quin resultat podrem contemplar després de la intervenció dels experts en la restauració que s'està fent...
Però, deixant al marge el debat del “qui és qui”, l'esplèndid treball realitzat en aquesta recreació pictòrica de la sèrie de mestres picapedrers representats en aquest motllura del claustre de Santes Creus no només té el valor artístic de dotar de color, força i essència els personatges tallats en pedra fa set segles. Té també el mèrit que la Laura els ha inferit una Nova Vida, els ha tornat a cadascun aquells trets i detalls pràcticament desapareguts, i els ha donat una oportunitat addicional de fer-los perdurar en el temps.
En definitiva -i en puc donar fe- després de multitud d'hores observant en fotografies els detalls insignificants a simple vista d'aquests capitells, després de la investigació crítica en els documents històrics disponibles i després de més d'un centenar d'esbossos d'aquests personatges a mà alçada, en llapis sobre paper, la Laura ha aconseguit fer, en la seva recreació pictòrica, una particular manera de recuperar els nostres mestres que van treballar al claustre de Santes Creus.
Moltes felicitats per la teva gran feina feta!
Publicar un comentario